Makey Makey steg 1

2016-03-13
Karin Nygårds

Vad är en Makey Makey?

IMG_2742

Makey Makey är en liten platta som är ett kretskort, gjort för att kunna skapa små tangentbord eller kontroller.

IMG_2739

Genom att fästa så kallade krokodilkablar till de olika hålen i brädan, samt i valfritt ledande material, skapas tangentbord eller spelkontroller i oändligt olika variationer. Givet att vi kopplar in USB-kontakten i datorn. Ja, och ser till att skapa en krets med hjälp av en kabel fäst i ”earth” förstås.

På hemsidan makeymakey.com finns tydliga instruktioner om hur du kommer igång, och framför allt, bra program att prova sig fram med. Pianot brukar vara en bra start.

Bild på ritat piano med en oktav, med pil-symboler på några tangenter.

Att utforska Makey Makey är en tacksam uppgift för att bryta isen i en grupp. Till en början är det spännande att bara spela på varandra för att förstå hur kroppen också leder ström. Det brukar vara smått magiskt att introducera uppgiften genom att spela på några i gruppen. Vuxna som barn brukar fascineras av det smått magiska i att kunna avge en ton.

IMG_0115

Det kan vara inspirerande med ett bord fyllt med olika material att skapa med. För att göra det lite svårare kan några icke-ledande material läggas på bordet. Det gör att man måste tänka till en extra vända över hur vi vet att något leder ström.

IMG_9545

När alla byggt sina skapelser kan man ge sig på den svåra uppgiften att spela en låt tillsammans. Mycket skratt blev det, men det lät bedrövligt.

IMG_6237

Tags: makeymakey, making,

No comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.