Strawbees och Quirkbots med Geek Girl Mini och Partille Makerspace hösten 2018
Hösten 2018 arrangerade Partille Makerspace en andra upplaga av Geek Girl Mini i samarbete med Strawbees och en av deras säljare som är baserad i Partille. Vi samarbetade kring innehåll och upplägg. Dessutom deltog Joakim från Strawbees vid två av tre träffar. Vi satte ett tak på 16 deltagare men landade på ungefär 13 per träff och använde oss av 9 standardkit av Strawbees.
Första träffen – Bekanta sig med verktyget
Förberedelser inför träffen: Vi såg till att alla Quirkbots var laddade och installerade ursprungskoden på dem.
Quirkbot kommer färdigprogrammerad med en enkel kod som styr en påkopplad servomotor fram och tillbaka. Det gör det möjligt att introducera materialet utan att behöva skriva en enda rad kod.
Den här träffen deltog Joakim från Strawbees och han höll i stora delar av upplägget. Därför blev det en träff där vi följde Strawbees upplägg för en introduktion ganska nära. Han introducerade materialet, lät deltagarna bygga en enkel “tänkarhatt”. Detta tog nästan 45 minuter och hade kunnat hålla på betydligt längre mycket eftersom deltagarna blev så pass inspirerade och ville fortsätta utforska vad materialet kan göra. Efter att vi avbröt dem introducerade Joakim Quirkboten och den tillhörande ryggsäcken och hur den kan driva roboten med ursprungskoden. Därefter fick deltagarna i par konstruera en enkel robot som kan röra sig framåt. Uppgiften var att skapa en robot till ett race där de på snabbast möjliga tid skulle ta sig från en punkt till en annan. Detta fick deltagarna använda resten av tiden till (ungefär en timma). Det var ganska lagom med tid. Alla hann bli klara och fick designa sig en egen nyckelring med sitt namn som vi började skriva ut i vår 3D-skrivare. Sista kvarten körde vi race och sedan en avslutning tillsammans.
Andra träffen – Lägg till programmering av Quirkbot
Förberedelser: Vi såg till att alla Quirkbots var laddade och tömde dem på kod genom att ladda upp ett tomt program. Vi printade också alla nyckelringar med namn som de skapat på första träffen.
Fokus för den andra träffen var att introducera programmering av Quirkboten. Det kan göras på lite olika sätt. Vi valde att skippa den nya programmeringsmiljön som i skrivande stund är i beta och siktade istället in oss på miljön utvecklarna kallar “flow”. eftersom den är relativt tydlig och för att det är samma miljö som används i de filmer vi använde oss av. Vi började med att repetera vad som hände sist och sedan visade vi hur man i programmeringsmiljön programmerar LED-lampor. Efter det fick deltagarna bygga om sina tänkarhatter för att introducera blinkande ljus. Det tog de första 45 minuterna av träffen.
Efter det visade jag med en Quirkbot, en servo och en påkopplat “konstruktionsrör” (hmmm….) hur man programmerar en servo-motor. Vi utforskade vad som händer om man ger den mer tid, olika max- och min-värden (den rör sig olika mycket) och vad de olika rörelsemönstrena innebär. Som avslutning på genomgången visade vi dem ett avsnitt av Therese Lindgrens YouTube-kanal där hon testar Quirkbot för att bygga en robot som kan tävla i “herre på täppan”. Sedan fick deltagarna i uppgift att i grupper om tre kosntruera egna robotar som kan tävla i samma utmaning. Med tanke på sammanhanget döpte vi om det till “robot på täppan”. Efter ungefär en timma ställde vi alla robotar på ett stort bord och lät dem fajtas. Det hade inte skadat med lite mer men upplgget fungerade. Det sista vi gjorde var att berätta om tredje träffens vernissage och att de redan nu gärna fick börja fundera på vad de vill bygga nästa gång
Tredje träffen – Konstruktion och vernissage
Förberedelser: Vi bjöd in alla deltagares föräldrar till sista delen av sista träffen. För att göra det roligare kallade vi det en digital vernissage och skapade också enkla affischer i verktyget Canva och spred dem överallt i kulturhuset där vi har vårt makerspace för att bjuda in allmänheten och skapa en känsla av att jobba på riktigt.
Efter två träffar med ganska styrda aktiviteter så valde vi att öppna upp för att låta deltagarna välja ganska fritt. De fick gruppera sig efter intresse och fick kolla in Quirkbots ganska lilla samling på inspirationsprojekt för att starta tankarna. De flesta valde projekt fritt efter sin fantasti. Med 45 minuter kvar började vi runda av för att förbereda för vernissage. Sista 30 minuterna hade vi fullt i makerspacet med besök där deltagarna fick visa sina projekt och hur de fungerar. Det blev en summerande uppgift där de fick använda sin förståelse för hur verktyget fungerar.
/Jacob Möllstam och Frida Lindén
No comments