Skapa nyckelring med namn och skriv ut på 3D-skrivare
Med hjälp av verktyget Tinkercad kan man snabbt komma igång och skapa 3D-modeller som går att skriva ut med 3D-skrivare. Denna aktivitetsguiden beskriver en bra och rolig nybörjarövning, att skapa en nyckelring med sitt namn. Den är en av många guidade lektioner på Tinkercad. I aktivitetsbeskrivningen har vi gjort en svensk översättning av instruktionerna, i Tinkercad finns bara instruktioner på engelska tyvärr. När man väl har lärt sig grunderna brukar det dock gå fint att jobba även men de engelska orden, eftersom så mycket av det är grafiskt.
Material
- 3D-skrivare (undersök om finns på skolan, på bibliotek eller makerspace nära dig?)
- Filament till 3D-skrivaren (dvs den plast som används för utskriften)
- tinkercad.com – vilket kräver inloggning och ställer vissa krav på Webbläsaren
Förberedelser
- Undersök tillgång till 3D-skrivare.
- Skapa ett konto på Tinkercad som deltagarna dela på (detta är praktiskt för att fixa utskrifterna).
- Gå på egen hand igenom de första lektionerna i Tinkercad (finns under lessons) som visar hur man flyttar saker och ändrar inställningar. Det går fort.
- Prova att skapa en egen nyckelringsmodell (se mer om hur detta går till under upplägg).
- Prova att skriva ut din modell – Lånar du 3D-skrivare finns där sannolikt en resurs som kan hjälpa till med vilken mjukvara du ska använda, om du kan skriva ut via USB eller behöver använda minneskort, att byta rullen med filament, osv.
- Bestäm om du vill att deltagarna ska göra några av de förberedande lektionerna (som du gjorde i steg 3) innan de gör nyckelringen – sannolikt så räcker det med att du har lite koll på detta så du kan hjälpa dem.
Upplägg
- Be deltagarna logga in på tinkercad.com med de gemensamma inloggningsuppgifter som du skapat.
- Be dem gå till Lesson: Key ring, letters! (eller navigera via ”Learn” i menyn och skrolla ner en kort bit).
- Alla kommer nu att kunna skapa en egen nyckelring, även om de nu är på samma konto. Det som möter dem är en arbetsyta där det finns ett färdigt underlag för nyckelringen och bokstäver att dra till den. Ofta kommer deltagarna igång själva att dra bokstäver till ytan, men kan behöva hjälp på slutet.
- Tipsa deltagarna att de kan trycka på uppåtpilen längst upp till vänster på arbetsytan några gånger för att ändra vinkel – då blir det lättare att se bokstävernas placering. Om de trycker på hussymbolen kommer de tillbaka till grundvyn.
- Det finns engelska instruktioner, här är en översättning av dessa (med lite extra tips):
- Börja med att dra bokstäver från arbetsytan till den röda basen. Längst ned till höger på arbetsytan kan man justera ”Snap grid”. Om man minskar detta från 1.0 till 0.25 för att kunna styra placeringen av bokstäverna mer precist. När man flyttat bokstäverna till basen kan man flytta bokstäverna med piltangenterna (det är då bra att ändra vyn med hjälp av uppåtpilen längst upp till vänster på arbetsytan).
Behöver du använda en bokstav två gånger kan du antingen göra copy/paste (med menyn eller tangentkortkommandon) för att skapa en kopia, eller hitta bokstäverna i menyn till höger (du behöver då justera höjden på bokstaven till att vara samma som de andra – se nästa steg för hur man gör). - Vill du lägga till en stjärna eller annan symbol, kolla under ”Symbols” i menyn med objekt till höger. Dessa har en annan höjd än bokstäverna. För minska höjden, klicka på din stjärna (eller vad det nu är). Om du drar från pricken i mitten av stjärna kan du justera höjden – om du vill ha samma höjd som bokstäverna, välj 2 mm.
- När du placerat och justerat bokstäverna på den röda basen, ändra storleken på basen för att justera dess storlek till längden på texten. Tryck på basen, och så kan du trycka på den svarta pricken längst till höger.
- Ta bort de bokstäver som du inte använt. Gör en ruta runt dem för att markera alla. Tryck på bakåt/delete-tangenten.
- Markera alla objekt som återstår (dvs basen och texten) genom att göra en ruta runt dem. Tryck på ”group” i menyn i ovankanten.
- Du är nu färdig och kan trycka på ”Exit lesson”.
- Börja med att dra bokstäver från arbetsytan till den röda basen. Längst ned till höger på arbetsytan kan man justera ”Snap grid”. Om man minskar detta från 1.0 till 0.25 för att kunna styra placeringen av bokstäverna mer precist. När man flyttat bokstäverna till basen kan man flytta bokstäverna med piltangenterna (det är då bra att ändra vyn med hjälp av uppåtpilen längst upp till vänster på arbetsytan).
- När du ska skriva ut: Gå till ”Lessons” i menyn till vänster. Där bör du nu se allas designer. Av någon anledning verkar man inte kunna ladda ner sin fil till utskrift därifrån. För att göra detta, klicka på modellen du vill skriva ut. Du får en pop-up-ruta där du kan välja ”copy design.” När du gjort det skapas en kopia av den som du kan hitta under ”Designs” i menyn till vänster. När du öppnar den kan du välja ”Download for 3D printing”. Här får du olika alternativ på filformat som kan användas för utskrift. Vi har använt oss av stl-filer, men fråga de som sköter skrivaren om vad som är lämpligt.
- Nu är det dags för utskrift, antingen fixar du det själv eller så har du redan fixat hjälp. Har du ont om tid, kan man ofta minska storleken på nyckelringen något i det program som används för utskrifter (eller göra det i Tinkercad).
Tidsåtgång
Minst 45 minuter – ska allas nyckelringar skrivas ut så kan det ta betydligt längre tid, men då kan ni göra något annat samtidigt.
Variationer
- Gör nyckelring där bokstäverna inte ligger på bakgrund: Name that Keychain
- Låt deltagarna skapa egna konton i Tinkercad så att de kan jobba igenom tutorials på egen hand.
Att tänka på
- Det är en avvägning hur mycket av Tinkercad som man vill visa för barnen i denna första övning. I den svenska instruktionen ovan har jag valt att lägga till hur man justerar höjden på bokstäver och symboler, eftersom det är något som har dykt upp när vi har kört aktiviteten. Man kan även använda Align-verktyget (finns under Adjust) för att få alla bokstäverna att hamna mitt på basen. Men jag har valt bort detta steg, för att fokusera mindre på verktyget.
- Den här aktiviteten kan vara lämplig att kombinera med ljushängena från Makertjej, där ni först designar nyckelringar och sedan gör ljushängena medan nyckelringarna skrivs ut.
- Ibland är det lite trixande med utskrifterna, lånar ni 3D-skrivare, kolla om någon kan finnas till hands att problemsöka, om du inte själv är bekväm med det.
Läs mer
- På Tinkercad Quests hittar man en massa guider till hur man skapar olika typer av objekt. Där återfinns nyckelbrickan med namn, men också t ex tärning, ringar och figurer.
- Project Ignite (också från Autodesk) har en massa guider för hur man skapar olika typer av object med Tinkercad. Börjar du från grunden är dessa bra att börja med: Introduktion till Tinkercad, Making everyday objects part 1 och Making everyday objects part 2.
- Precis som man kan remixa projekt i Scratch kan man bygga vidare på de objekt som finns i Tinkercad Gallergy genom att välja ”Copy & Tinker”.
1 Comment. Leave new
[…] till (ungefär en timma). Det var ganska lagom med tid. Alla hann bli klara och fick designa sig en egen nyckelring med sitt namn som vi började skriva ut i vår 3D-skrivare. Sista kvarten körde vi race och sedan en avslutning […]