Om Geek Girl Mini

Geek Girl Mini syftar till att unga tjejer ska lära sig mer om programmering och skapande med teknik, lära känna andra tjejer som delar ett sådant intresse och inspireras att överväga en IT-karriär. Den huvudsakliga målgruppen är tjejer i mellanstadieåldern.

Projektet Geek Girl Mini drivs av Marie Gustafsson Friberger och Karin Nygårds. Det finansieras av Internetfonden under våren 2016

Hur det började

2013 besökte Karin Nygårds Geek Girl Meetups årliga nationella träff. Karin hade ingen erfarenhet av IT-branschen sedan tidigare, men GGM-träffen ändrade helt hennes syn på vem som ”passar in”. Tanken på ett Geek Girl Mini var född. Hösten 2013 fick tjejerna i år 5 möjlighet att stanna efter skolan för att utforska teknik på olika sätt. Aktiviteterna varierade mellan programmering, studiebesök, meckande med datorer och till slut deltagande i Robocup JR. Projektet var mycket lyckat – uppskattat av deltagarna, föräldrar och lärare, som vittnar om större självförtroende och teknikintresserade hos flickorna.

Detta inspirerade i sin tur Marie Gustafsson Friberger starta en liknande aktivitet i Malmö. Tillsammans med en kärntrupp på fem personer har hittills fem träffar arrangerats (några timmar på lördagar eller söndagar), med aktiviteter som programmering i Scratch, bygga ritrobotar och fruktpianon med MaKey MaKey. Efterfrågan är stor, platserna till träffarna fylls på bara några dagar.

Vad vi gör i projektet

För att få fler att ta steget och ordna egna grupper runt om i landet, vill vi förpacka våra erfarenheter och erbjuda material fria för alla att använda. Vi hoppas också kunna erbjuda en mötesplats för tjejer med teknikintresse, runt om i landet, genom en gemensam hemsida där lokala initiativ kan visa upp sig.