En dag som Geek Girl Mini-mentor

2016-12-05
Marie Gustafsson Friberger

Detta inlägg är taget från nyheten på Nacka kommuns hemsida om Geek Girl Mini höstlovshack 2016. Den första delen av den nyheten har vi också skrivit om. Det är skrivet av Cissela Lenkert, Lärare Åk 5 Skuru Skola.

cissela

Cissela Lenkert, lärare Skuru Skola

När jag hörde att Geek Girl Mini skulle arrangeras av Richard på Skuru skola blev jag genast intresserad. Att stärka tjejer inom ett område där tjejer inte riktigt syns och hörs är viktigt för mig och jag frågade Richard om jag kunde hjälpa till. Dock hade jag ingen kunskap om programmering och hade nästan ingen koll på vad man gjorde inom programmering. Richard övertygade mig att det inte var några problem att vara med; ”vi lär oss tillsammans” och ”barnen kan lära dig” blev ord jag följde.

Den 2 november var det dags för Geek Girl Mini i aulan. Richard höll i undervisningen och jag hjälpte till där det behövdes. Under dagen skapade vi ett bananpiano med hjälp av Scratch och Makey Makey (två saker jag inte kunde ett jota av innan), vi gjorde LED-fladdermöss och skrev våra namn med pärlor enligt ASCII-tabellen. Mina förutfattade meningar att programmering endast var 1:or och 0:or sprack rejält. Programmering handlar absolut om 1:or och 0:or men också om att vara kreativ, skapa och tänka utanför boxen. Riktigt häftigt! Tjejerna hittade på lösningar och idéer och Richard hade massor av material för dem att kunna utföra dessa.

Precis som Richard sa från allra första början så lär man sig tillsammans. Att vara mentor var roligt och givande. Som mentor behöver man inte kunna mycket. Man är där för att stötta, klura ut problem tillsammans och göra programmering till ett intressant och spännande ämne.

Efter denna dag med Richard och tjejerna på Geek Girl Mini väcktes ett intresse för mig kring programmering och nu har jag tillsammans med Richard planerat nästa träff som sker 5 januari i Skuru skolas aula. Ser verkligen fram emot att se vad vi kan skapa enskilt och tillsammans!

1 Comment. Leave new

Ingela Lenkert
2016-12-12 17:56

Bravo Cissela!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.