Makertjejs ljushängen med 3D-skrivare och blinkande lysdiod

2016-06-18
Marie Gustafsson Friberger

Med 3D-skrivare, en förprogrammerad blinkande lysdiod och ett knappcellsbatteri kan deltagarna pyssla ihop ett ljushänge som tilltalar både barn och vuxna. Aktiviteten kommer från Makertjej och har varit ett populärt inslag på Geek Girl Mini Malmö. Alla visar glatt upp sina ljushängen! Ger dessutom en ingång till både 3D-skrivare och grundläggande elektronik.

makertjej-ljushangen-geekgirlmini

Material

  • 3D-skrivare (några vanliga märken är Ultimaker och Makerbot, men det finns många olika)
  • Transparent filament (den ”tråd” av plast som används för att skriva ut med) med rätt diameter för den sortens 3D-skrivare du har tillgång till
  • Blinkande lysdiod (1 per deltagare)
  • Knappcellsbatteri (1 per deltagare)
  • Dubbelhäftande tejp
  • Polyestertråd i fina färger, antingen flerfärgad eller olika enfärgade
  • Saxar
  • Vanlig tejp kan också vara bra att ha

Förberedelser

  1. Undersök tillgång till 3D-skrivare: finns det på skolan, på bibliotek eller makerspace nära dig?
  2. Kolla instruktionen för Ljushängen från Makertjej.
  3. Köp in material. Du kan beställa en lysdiod och ett batteri till ett hänge först om du vill testa innan du beställer mycket, men produkterna har ofta mängdrabatt. Om du lånar skrivare, kolla först om de har transparent utskriftsmaterial redan. En rulle transparent plast räcker till ca 250 hängen (beroende på skrivare och vilken modell du skriver ut).
  4. Ladda ner filerna för hänget som länkas till från instruktionen i förberedelsesteg 2 och prova att skriva ut. Det kan du göra redan innan du har transparent plast, om du vill testa och få känsla för hur det blir. Lånar du tid i 3D-skrivare någonstans finns där sannolikt en resurs som kan hjälpa till med vilken mjukvara du ska använda, om du kan skriva ut via USB eller behöver använda minneskort, att byta rullen med filament, osv.
  5. Testa att bygga ett hänge med hjälp av instruktionerna.
  6. Om det är många deltagare på kort tid, skriv ut hängen till alla i förväg. Sedan kan ni skriva ut på plats också, men sannolikt hinner ni inte skriva ut till alla.
  7. Skriv ut pdf med instruktioner till deltagarna.
  8. Skapa eventuellt en större beskrivning (på ex en större bit kartong) där du visar de olika delstegen med fastklistrade halv- och helmonterade ljushängen som visningsexemplar.

Upplägg

  1. Ha gärna 3D-skrivaren igång när deltagarna kommer, så finns det en naturlig samlingspunkt som skapar intresse för aktiviteten.
  2. Visa ett färdigt ljushänge och berätta vad den består av. Gå kortfattat igenom hur man sätter ihop det, visa de olika halv- och helmonterade hängena.
  3. Dela ut instruktionerna och komponenterna till deltagarna (alternativt om de kommer till dem redan utlagda vid bordet).
  4. Gå igenom instruktionerna steg för steg med deltagarna.
  5. Berätta om hur 3D-skrivaren funkar, hur man skapar modeller att skriva ut, var man kan ladda ner färdiga modeller.

Tidsåtgång

Beror på antal deltagare och mentorer, från 30 minuter.

Variationer

  • Börja med steg 5 (om 3D-skrivare i allmänhet) och bygg ljushängena efter det.
  • Låt deltagarna göra enkla modeller att skriva ut. Tinkercad är lätt att komma igång med.
  • Ladda ner något från exempelvis YouMagine (från Ultimaker) eller Thingiverse (från Makerbot) och skriv ut tillsammans. Notera tiden som programmet beräknar för att skriva ut, så att ni hinner med. Beroende på vad det är kan ni eventuellt minska storleken för att hinna.

Att tänka på

  • Beroende på ålder på deltagarna så kan en person hjälpa ett begränsat antal deltagare (säg 4-5 om runt 10 år gamla) åt gången med denna aktivitet. Ett sätt att lösa detta är att man bygger hängen med en delmängd deltagare i taget, medan de övriga bygger i Scratch eller dylikt.
  • Makertjej tipsar: Vill du köpa komponenterna billigare men ändå ha förhållandevis kort leveranstid kan du köpa från TME i Polen: LED och batteri.

Läs mer

  • Makertjej kommer att komma med en uppdaterad version av denna aktivitet, se Ljushängen 2.0.
  • Makertjej var med i Barnkanalens morgonshow och skrev ut en medalj.
  • Geek Girl Mini Malmös erfarenheter av att köra denna aktivitet – vi använde den första versionen av hänget och behövde justera djupet på den för att batteri och diod skulle få plats.

No comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.