Ritrobot – en pysslig ”unplugged”-aktivitet
Bygg en ritrobot med enkla delar, viktigast är en vibrerande motor och tuschpennor (eller något annat som lämnar märken efter sig) – den rör sig i aningen oväntade mönster och skapar en teckning. Ritroboten blir aldrig riktigt färdig, ett sympatiskt drag! Robotbyggaren jobbar i små steg för att först få det att funka och sedan förbättra resultatet. Till slut, ge roboten en personlighet med t ex ögon, piprensare och tyg.
Material Ritrobot
- 1,5-3,0 volts motor (exempelvis denna från Electrokit, men kan även finnas i leksaker och hushållsobjekt – i Tekniska museets beskrivning använder man en mjölkskummare)
- Burkar (t ex pappmugg eller creme fraiche-burk att bygga ritrobotens kropp av)
- Något att ha som vikt på motorn (bit av limpistolspatron, lera, klädnypa…)
- Maskeringstejp
- Tuschpennor
- AA-batteri
- Tjockt gummiband (eller dylikt) att fästa ledarna på batteriet
- Dekorationsmaterial (ögon, piprensare, tyg, etc.)
- Större papper för ritroboten att vandra runt på
Förberedelser
- Materialinköp
- Testa att bygga ritroboten
- Samla burkar på förhand eller be deltagarna att ta med
- Lägg upp materialet som användarna har att välja på på ett tilltalande sätt, så att de kan hitta material att skapa en personlighet.
- Det kan vara praktiskt att ha en mindre ”testyta” genom att tejpa fast papper vid samma bord som man bygger.
- Skapa en större rityta för att skapa ett avslutande verk (är man många mentorer behöver kanske inte göra detta på förhand)
Upplägg
- Koppla ihop motorn med batteriet med hjälp av det tjocka gummibandet eller maskeringstejp (använd ett sätt så att det är lätt att starta och stoppa motorn när ritroboten testas)
- Experimentera med material och position för vikten på motorn för att skapa vibration (se bild 4-6 i beskrivning 2).
- Skapa en kropp till ritroboten (av exempelvis en creme fraiche-burk) och tejpa fast motorn på den.
- Tejpa fast tuschpennor på kroppen så att vibrationen får roboten att rita.
- Testdags: Ta av korkarna på tuschpennorna och starta motorn. Vad händer? Börjar den rita? Ramlar omkull?
- Experimentera: Nu börjar ett intensivt justerande och testande, för att få tillräcklig balans och ett ritmönster som man gillar. Hur kan man ändra vikten på motorn? Hur benen sitter?
- Dekorera: Avrunda med att ge ritroboten en personlighet, med ögon, piprensare, tyg, osv.
- Avsluta aktiviteten med att skapa ett gemensamt verk med ritrobotarna, där de kör runt på ett större bord täckt av papper (se bilden ovan). Ger garanterat upphov både till skratt och lätt frustration.
Tidsåtgång
45 minuter till två timmar (beroende på hur mycket tid man vill att deltagarna ska spendera på att dekorera och förbättra sin skapelse)
Variationer
- Aktivitetsbeskrivningen bygger på material från Tinkering Studio på Exploratorium (som finns i San Francisco): beskrivning 1 och beskrivning 2
- Du kan också använda Tekniska museets beskrivning, där man använder en mjölkskummare i stället för separat motor och batteri. En fördel är att man då ”bara” böjer och justerar mjölkskummarens visp, i stället för att experimentera med vikten som fästs på motorn, inte behöver fixa med batteri, osv. Å andra sidan finns det ett värde i att behöva hantera batteriet, bli frustrerad och fixa med vikten, osv.
Att tänka på
- När jag skulle göra denna aktivitet första gången (för vuxna, när Anna från SKROT musiklabb och jag höll kursen Tinkering Fundamentals) så var jag lite orolig för att det skulle gå för fort att göra aktiviteten – men det hade jag inte behövt vara orolig för. Det var snarare så att jag och den andra kursledaren fick avbryta deltagarna för att vi skulle hinna göra vår avslutande ”målning” och en avrundande diskussion.
Läs mer
- Jag har skrivit om denna aktivitet tidigare: när vi gjorde den på Tinkering Fundamentals-kursen och när vi gjorde den på Geek Girl Mini i Malmö våren 2015.
No comments