Hur vi arrangerar Geek Girl Mini Malmö

geek girl mini malmo collage

Foto övre vänster och nedre höger: Viktoria Blomberg Book

Hur vi började

Karin Nygårds Geek Girl Mini inspirerade i sin tur Marie Gustafsson Friberger att dra igång Geek Girl Mini i Malmö. Startskottet blev en presentation på Geek Girl Meetup Øresund i november 2014, där Marie i slutet frågade om där var fler som ville vara med och arrangera Geek Girl Mini. Det blev en lista på nämre 10 personer och snart hade vi bokat in en lunch där vi började planera. Vi skrev om förväntningar i gemensamt Google Doc och hittade så småningom ett första datum i slutet av februari 2015.

Aktiviteter Geek Girl Mini Malmö

Hittills har vi kört sju träffar. Ungefär hälften av träffarna har haft flera aktiviteter, resten har vi fokuserat på en.

  1. Scratch och ritrobotar
  2. Scratch och badbomber
  3. Programmering i olika former (dansprogrammering, Lightbot och Hour of Code – och några tog fram Scratch)
  4. MakeyMakey – alla tog med en frukt eller grönsak och byggde spel och spelade musik
  5. Ljushängen från Makertjej och julkort i Scratch
  6. Berättelser med Scratch, även Scratch-kort
  7. Quirkbots och Strawbees

Vi har valt aktiviteter utifrån vad vi var nyfikna på och hade tillgång till. Scratch har varit en trygg punkt. En aktivitet som ofta efterfrågats är något med robotar.

Antal platser, mentorer, längd och annat praktiskt

Till de träffar som vi kört hittills har vi haft 25 platser, och det är ungefär så många som vi har haft på plats också. Efterfrågan var stor, platserna till träffarna fylls på bara några dagar. I början spred vi information om Geek Girl Mini i sociala medier, men senaste träffen blev fullsatt på spridning endast till tidigare deltagare. Ofta har vi varit 4-5 mentorer, men då har några en del av tiden fokuserat på själva upplägget eller på att fotografera. Några av mentorerna jobbar som programmerare, men djupa programmeringskunskaper är inte nödvändigt för att hjälpa nybörjare i Scratch.

Vi har alltid kört lördag eller söndag. Vi har laborerat en del med längden på träffen, så att det är tillräckligt länge för att komma igång men inte så länge att deltagarna blir trötta. De senaste gångerna har vi kört 10:00 till 13:30 och tycker det är rätt lagom, både för deltagarna och mentorerna. Då äter tjejerna en lättare macklunch.

De flesta träffarna har vi kört på Media Evolution City via Foo Café. De har hjälpt oss med sponsring för lokal, mat och material. Deltagarna har inte betalat något, men tar med egen dator. Vi har fixat 1-2 lånedatorer när deltagarna har anmält på förhand att detta behövs.

Vem vi är och hur vi samarbetar

Alla mentorer är tjejer (än så länge), vi träffades ju genom Geek Girl Meetup. Vi är fem stycken som har blivit kärnan i att köra träffarna: Marie Gustafsson Friberger, Viktoria Blomberg Book, Bodil Johansson, Cecilia Leijon och Emy Spjuth. Utöver detta så har sju personer varit mentorer 1-2 gånger.

Vi har ingen formaliserad struktur för samarbetet. Efter att med varierad framgång kört en Facebook-grupp och en maillista via Google (eftersom alla som är med inte har Facebook), så har vi nu landat i att använda Slack och tycker att det funkar bra för oss.

Utöver detta har vi träffats över flera luncher och några gånger på kvällen för att planera träffarna.

Här hittar man Geek Girl Mini Malmö på nätet

twitter: @GeekGirlMiniMo

instagram: @GeekGirlMiniMo

facebook: https://www.facebook.com/groups/geekgirlminimalmo/