Skriv hemliga meddelanden i ASCII-kod

2016-06-30
Karin Nygårds

En dator förstår bara ett och noll, det är det många barn som känner till. Men vad betyder det egentligen? ASCII-tabellen är tacksam att använda för att introducera begreppen ett och noll och bits och bytes. Det här är en bra inledningsövning och går att göra till en presentationsrunda med namn skrivna i binärkod.

ascii2

Material

 • ASCII-tabell att skriva ut och kopiera
 • papper och pennor

Förberedelser

  • Skriv ut och kopiera upp ASCII-tabell till deltagarna.

ascii1

Upplägg

  1. Berätta om hur datorer läser av ettor och nollor, som inte är ettor och nollor utan av och på i kretsar. Visa Ascii-tabellen och förklara att det är ett sätt som datorn kan tolka informationen. Nya program använder inte Ascii längre, eftersom vi har Unicode som kan skriva å,ä,ö och en rad olika emojis och alfabet. Ascii är fortfarande det vanligaste systemet för att koda och det är det är väldigt mycket enklare att introducera med sina 8 bitar, än unicode som består av 32 bitar.
  2. Dela ut papper, penna och varsin ascii-tabell.
  3. Låt alla skriva korta meddelanden.
  4. Byt meddelanden med varandra.
  5. Under tiden gruppen jobbar kan ni skriva ett meddelande till hela gruppen på en whiteboard eller stort block om det finns möjlighet.

IMG_2273

Tidsåtgång

20-30 minuter

Variationer

 • Samla ihop 8 ficklampor. Dela upp gruppen i lag och turas om att skriva bokstäver med hjälp av att tända och släcka lamporna.
 • Gör övningen till en namnintroduktion. Alla skriver sina namn i binärkod och sedan blir det en klurig uppgift att lista ut varandras namn.
 • Gör armband med hjälp av vanliga pärlor efter instruktionen här.

Läs mer

Tags: unplugged,

No comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.